Hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid

 

 

Als hoog sensitief persoon, als HSP dus, heb je vaak je handen vol aan de wereld om je heen. Herken je het dat je steeds weer bezig kan zijn met afstemmen op je omgeving, terwijl je toch ook niet op je mondje gevallen bent?

Ben je echt hoogsensitief? Soms ontdek je het op jonge leeftijd (als je geluk hebt). Echter, niet zelden kan het jaren duren voordat je het eindelijk herkent of durft te erkennen. Vaak hoor je het van iemand anders, een vriend of vriendin. En dan nog kan het een hele tijd duren voordat het kwartje echt valt.

Wat kom je in het dagelijks leven tegen? Heb je moeite om te voelen waar je grenzen liggen? Respecteer je ze niet omdat je vindt dat je dan een softie bent? Durf je ze niet aan te geven? Als je een probleem hebt met grenzen dan bouw je steeds meer spanning op. Als je je teveel laat leiden door allerlei zaken buiten jezelf dan raak je jezelf kwijt. Je komt steeds verder van je eigen gevoel af te staan. Je gaat steeds meer ‘in je hoofd leven’.

Als dat eenmaal zo is dan gaat het qua energie en levenslust wel steeds meer bergafwaarts.  Ook raak je zo steeds meer het contact kwijt met wat je nu echt leuk vindt en kan je twijfelen aan al je talenten. Je zal jezelf vaker de vraag stellen: Wie ben ik, wat wil ik? Wat is nu het werk dat echt bij mij past? Beter nog: wat is mijn roeping? Werk dat niet goed bij je past leidt bij jou als HSP veel sneller tot spanning en onvrede en twijfel aan jezelf.

 

Patronen onderzoeken, ophouden met overtuigingen de lucht ingooien die alleen als functie hebben om de controle te behouden. Hoogsensitiviteit beïnvloedt iedere centimeter van je leven. Je kan het een hele tijd vooruit schuiven, zeker. Maar ja, alles heeft zijn grenzen.

Hoe jij met jouw sensitiviteit omgaat hangt ook af van hoe je op weg bent gezet door opvoeding, sociale conditionering, opleiding en dergelijke.

Als HSP ben je doorgaans ook wel creatief in het vinden van oplossingen, waardoor je op eigen kracht heel ver kan komen. Maar dan nog kan je op enig moment het gevoel hebben dat er meer in zit dan er uit komt.

Vroeg of laat loopt iedereen wel aan tegen dingen in zichzelf die je lange tijd vooruit kan schuiven. Vroeg of laat echter moet je wat je opzij hebt geschoven toch onder ogen zien. Zeker wanneer je hoogsensitief bent. Je krijgt een ‘wake-up call’ die aangeeft dat het echt tijd is om deze eigenschap te omarmen. Je mechanisme van ‘ík duw nog even flink door’ krijg je vroeg of laat niet meer voor elkaar. Voorheen wel, nu niet meer. Dat is balen, want je wilt zo graag verder. Je hebt lang genoeg gezocht niet?

Het kan ook zijn dat je jezelf niet meer begrijpt. Je meent de goede dingen te doen, maar je lijf krijgt het steeds minder voor elkaar. In de praktijk lijkt het dan alsof ineens op verschillende vlakken dingen ingewikkeld worden. Of je hebt het gevoel dat ‘alles tegelijk komt’. Het kan zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet of je weet niet je volgende stappen te bepalen.
Als dat zo is, neem dan vooral contact met mij op.